Pages

klik sini sekali

Monday, July 4, 2011

(Renungan) Selepas kita mati, apa akan jadi pada akaun Facebook kita?

Assalamualaikum...
Lama sungguh tak post sesuatu disini.
Kesibukan kerja & macam-macam hal berlaku dalam dua minggu kebelakangan ini.
Kematian tidak mengira usia tua @ muda. Seseorang yang ada blog, akaun facebook, twitter, myspace dll. Apa akan jadi pada akaun² ini selepas kematian kita(andai pswd hanya kita sorg je yang tau).
Post ini untuk renungan bersama.

mari kita renung-renungkan bersama fikir-fikirkan bersama jika satu hari nanti kita mati, akaun facebook ini hanya kita yang tahu password hanya kita yang boleh access..   dan   selepas kita mati.. apa yang jadi pada akaun fb kita? mungkin ada yang akan ucapkan takziah mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu tetapi.. sedarkah kita gambar-gambar kita.. akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur? gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita.. walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada.. saham dosa terus meningkat..   macam mana? pernah terfikir tak? tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti? legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita? baju yang membalut aurat itu, bagaimana?   mungkin kini kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya   tapi di akhirnya nanti.. semua itu tidak akan membawa erti semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita..

cuba kita renung-renungkan, saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat   tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~   jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah mati itu pasti persiapkan diri untuk mati itu perlu..

moga Allah redha dengan perkongsian ini amin~   renung-renungkan da selamat beramal :)  

P/s: Sebar-sebarkan. Semoga Bermanfaat.
Sumber : layar minda 
copy paste dari facebook.

10 comments:

babyhanny said...

tulaa kn kak.. bila ingt2 blk sume gmbr2 ingt share ngan family je.. tp kot2 ade kawan2 yg tag2 gambar kite.. dh satu hal... buat private cmne pun still lolos jgk org len tgk..

misza said...

mungkin ada baiknya kita beritahu pswd pd org terdekat&yg depercayai. bila kita dah takde boleh diactivekan akaun. yg tag kita boleh remove, tapi gbr kita yg org dah share susah ckit la.

babyhanny said...

sbb tu kite ngan along taw password masing2.. mana taw bsk lusa..

izzysabki said...

ya Allah..sangat bagus n3 ni..mohon share di facebook..smoga bermanfaat bersama:)

misza said...

babyhanny, bagus la camtu. dengan suami takde rahsia dalam fb kan.

misza said...

izzysabki, silakan. perkara macam ni memang patut share & sebarkan.

intan morsalin said...

tq share info yg bagus..tapi kalau gambar yg menutup aurat x menjadi masalah kot kan..

azharr said...

ya betul..bukan takat fb jer termasuk blog juga...

sal said...

mungkin ada baiknya jika bgitau paswod pd yg terhampir ngan kita iaitu anak2..boleh dia mengurus klu kita tak berkesempatan..
trimakasih.peringatan yg perlu direnungkan..

Captain said...

Bila mati pesan kat ahli keluarga suruh close account FB... password bagitau juga.

Jika FB itu ada sumber agama yang manfaat dpt saham disana. Jika ada saham tak baik maka berterus-terusanlah kena bedal dengan malaikat azab...

Subnallah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...