Pages

klik sini sekali

Thursday, December 23, 2010

Yang Tak Patut Campur

Salam...
Bertuah kita sekarang kan. Boleh makan apa saja yang kita inginkan. Nak makanan barat, timur, utara, selatan, semua senang dapat kan. Tapi kalau nak ikut sunnah Nabi kita jangan main bedal je. Kita tenguk apa yang tak patut dimakan bersama. Info ni saya dapat dari blog sarah-najwan.  Agak lama dah.ni sekadar nak ingatkan balik.
1.jangan makan SUSU dengan DAGING
2.jangan makan DAGING dengan IKAN
3.jangan makan IKAN dengan SUSU
4.jangan makan AYAM dengan SUSU
5.jangan makan IKAN dengan TELUR
6.jangan makan IKAN dengan DAUN SALAD
7.jangan makan SUSU dengan CUKA
8.jangan makan SUSU dengan BUAH-BUAHAN
9.jangan makan BUAH selepas makan NASI
  [sebaik2nya..makan BUAH terlebih dahulu..kemudian makan NASI]

Sebab kenapa dan mengapa nanti kita cari kat blog lain. Kebiasaan orang kita makan buah selepas makan nasi. Istilahnya cuci mulut. Saya memang suka makan buah dulu sebab nak elakkan banyak makan nasi. Diet la konon. Tapi ada orang kata makan buah lepas makan nasi sebab nak ilangkan rasa loya sebab makan ikan. hehehe...

6 comments:

sarah-najwan said...

betul tu..saya pom masak salu gak campur2..hehe..memang susah nk setting masakkan..huhu

tapi boleh try sket2..

misza said...

kalau makan kedai lagi susah setting. tomyam campur memang feveret...hehe.

diana said...

akak lak makan buah sebelum makan nasik dan selepas makan nasik..
hehhe...tak jemu2 makan buah..

azhar said...

kenapa tak bleh yer...takpe nanti sy carik jawapan

misza said...

diana->elok makan buah banyak.
azhar->akak tau azhar rajin cari info yang boleh kita share.hehe

S..U..D..@..I..S said...

gud info...
x tau banyak lagi..
tq share kat sini
sllu beli nasi bedal saja..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...