Pages

klik sini sekali

Tuesday, February 1, 2011

Nape cuti tak balik rumah mak sendiri(ada masalah ker?)

Salam...
Apa perasaan seorang ibu@bapa kalau masa 
cuti(tak kira U@kolej) anak tak balik umah. Kalau 
saya memang tak suka. Nak pegi mana-mana 
mesti kena report dulu. Kalau terjadi sesuatu 
yang tak diingini(bukan la mintak) senang nak 
bertindak kan. 
Tapi kadang pelik bila ibu bapa tak kisah anak 
tak balik. Bila anak kata pegi umah kawan terus 
je percaya. Napa tak siasat kawan yang bagaimana, 
kenapa. Sampai seminggu cuti pun tak balik. Mintak 
contact number mak@bapa kawan yang dia pergi tu. 
Kalau tak boleh nak jumpa pun cuba call tanya apa 
yang perlu.Apa yang berlaku disekeliling kita buat hati 
tertanya-tanya. Takkan perkara sebegini pun tak boleh 
nak fikir. Bila dah jadi sesuatu yang tak diingini pandai 
pulak nak menyalahkan pihak lain. 
Banyak masalah berpunca dari diri sendiri, walaupun 
ada yang berpunca dari pengaruh luar. Sama-sama kita 
pantau anak-anak tak kira lelaki @ perempuan.
gambar hiasan sajer.





13 comments:

nub said...

btl3.. sokong.. ceq lau nak balik uma,mang trus serbu rumah jaa..nak makan puas2..hihhi..alang2 balik ruma akn..

suri solehah said...

salam..betul tu..ibubapa skrg terlalu percaya anak2..kalau sya dah berkahwin n beranak pinak ni cuti mesti habiskan kat umah mak ayah..

azharr said...

setuju...zaman skrg sgt mencabar

misza said...

nub. bagus, camtu la anak mak.

misza said...

suri solehah. sama la kita. lagi pulak sekarang kena bahagi dua dgn mentua.

misza said...

azhar. sebab tu perhatian kena lebih. tapi nak kena dengan cara juga.

ayu said...

setuju kata kak...dulu2 pun, masa zaman ayu sekolah men dulu, selalu juga pergi rumah rakan2 time cuti..memang mak abah siap akmbik no phone n address rumah kawan lagi.. alhamdulillah, kepercayaan daripada mak ayah ayu tidak ayu sia2kan macam tu saja..tapi, skrg ni...ayu rasa susah nak percaya pada generasi skrg ni...

NISA KHAIRI said...

budak2 zaman skrg memang pelik, kalo time study dulu tiap weekend balik wlaupun berkematu bontot 8 jam dlm bus..budak skrg kalo cuti pun xnk balik..pelik betul..yg herannya, maknye dan paknye pun wt tak tau jer..pelik!

misza said...

Ayu. akk pun dulu sekolah jauh. setakat cuti sabtu ahad kadang memang tak balik. kalau asrama wajib kosong balik juga rumah kawan perempuan. InsyaAllah takde la perkara buruk berlaku. budak sekarang ni lain macam ckit. terlebih berani(bukan semua la).

misza said...

NISA KHAIRI. sebab terjadi depan mata akk terfikir nak buat entry ni. kalau jadi pada anak sendiri memang akk bertindak. ni pun dah warning awal-awal.

Amira Naddia said...

cuti mst alek jumpe mama! weeee...tp skrng da abes study dah pon. memang ari2 lepak dgn mama je keje^^

misza said...

Amira Naddia. betul² anak mak la ni.

Adzriel AB said...

mak & anak kena close friend... he..he..

http://adzriel.blogspot.com/2011/03/nilai-nilai-murni-dari-rumah.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...