Pages

klik sini sekali

Monday, March 28, 2011

10 ORANG YANG SOLATNYA TIDAK DITERIMA

Assalamualaikum...
Sabda Rasulullah S.A.W:
"Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu
sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat,
dan barang siapa yang tidak memelihara solat,
maka sesungguhnyasolat itu tidak menjadi cahaya,
dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat
baginya". "10 orang yang solatnya tidak diterima
oleh Allah S.W.T, antaranya:

1.  lelaki yang solat sendirian tetapi tidak membaca sesuatu.

2.  lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3.  lelaki yang menjadi imam tetapi makmum membencinya.

4.  lelaki yang melarikan diri.

5.  lelaki yang minum arak tanpa mahu bertaubat.

6.  perempuan yang suaminya marah padanya.

7.  perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8.  Imam@pemimpin yang sombong dan zalim.

9.  orang-orang yang suka makan riba.

10. orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perkara yang keji dan mungkar.


gambar sekadar hiasan
p/s sedut entry ni dari blog  CT NoArlzAh Arls. untuk kita sama-sama kongsi. terima kasih.

12 comments:

DKosongLapan said...

moge2 kite terjauh le daghi termasok dalam golongan yang sepuloh ni...amin

Tina Othman said...

dear..nak mintak share info ni boleh tak?? nak copypaste kat blog pastu nanti kita credit lah dekat u, boleh tak?? untuk ingatan kita semua info ni..takutnya lah baca

CT NoArIzAh ArIs said...

Sama-sama dr sy di RKTS... yg baik2 elok kita share ramai2!!

storyfromme said...

harap-harap amalan kita diterima Allah SWT.

misza said...

DKosongLapan, mudah-mudahan...

Tina Othman, sila kan. yang baik kita kongsi sama-sama.

misza said...

CT NoArlzAh Arls. betul juga kan. saling ingat mengingatkan...

storyfromme, semoga kita tidak termasuk dalam golongan ini...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam, bagus juga kita share apa yg kita tahu.. sambil ingat mengingati.

azharr said...

time kasih...tgh usaha baiki..

cik hani said...

info yg bagus utk dikongsi..

semoga kita tak dlm golongan tu

dina darwina said...

terima kasih kongsi info ne..follow awk

sarah-najwan said...

terima kasih dgn info ini
arap2 kita semua terhindar dr golongan ini..

lalink7 said...

interesting!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...