Pages

klik sini sekali

Monday, January 21, 2013

Bantuan Khas Awal Persekolahan(BKAP)

Bermula hujung minggu lepas hingga awal minggu ini rm100 mula diagihkan kepada murid-murid melalui sekolah masing-masing. Ada pendapat mengatakan ibubapa yang gaji dah ribu-ribu tak perlu la nak beratur mengambil wang tersebut. Bagi la pada orang lain yang lebih memerlukan. Tapi rasanya ada ke yang akan berbuat demikian. Pemberian ini melibatkan semua murid sekolah tak kira ibubapanya warganegera ataupun tidak. Sebagai warganegara Malaysia biarlah anak-anak kita merasa wang pemberian kerajaan ini biarpun hanya rm100. Kalau dah tak memerlukan boleh saja di masukkan ke SSPN atau di dermakan pada tabung PIBG sekolah. Dengan cara ini dapat juga membantu pihak yang tertentu.

Hari ini ketika bantuan akan diagihkan disatu sekolah, terdengar kata-kata yang biadap pada pandangan saya dan juga orang lain yang turut sama ada disitu. Kita semua faham ramai ibubapa yang keluar pada waktu kerja untuk kesekolah. Tapi bukan ada yang memaksa. Sekiranya tidak dapat hadir pada hari ini masih boleh mengambilnya pada hari yang lain. Bukan cikgu nak ambil pun duit tu. Jadi sebagai bangsa yang berbudaya (bahasa jiwa bangsa) jangan lah terlalu menunjuk kebiadapan. Sedang di dewan sekolah Guru Besar berucap, segelintir bapa memaki hamun di luar. Bukan lama pun ucapan, sekadar 10-20 minit saja. Kalau mesyuarat PIBG pun tak sanggup nak datang, luangkan sedikit masa mendengar luahan Guru Besar yang sememangnya ringkas dan padat. Kalau duduk dikedai kopi borak boleh pulak berjam-jam.

Bapa-bapa seperti yang dinyatakan ini sepatutnya tak payah la ambil bantuan dari kerajaan yang tak seberapa ini. Sikap yang menunjukkan sentiasa tak berpuas hati. Tak pernah nak bersyukur dengan apa yang diberi. Diberi salah, tak diberi pun salah. Sendiri saja yang betul. Tapi betul yang orang lain tak boleh nak ikut.

Sebelum ni pada tahun lepas ada juga terdengar ketika bantuan RM500 di agihkan. Tapi masa tu hanya mendengar dari orang lain sebab tak terlibat langsung. Kini baru saya tau dan nampak sikap segelintir masyarakat ditempat ini. Tangan mengambil tapi mulut memaki hamun...

Semoga mereka-mereka ini sedar...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...